Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Tervek - ISS

2011.04.19. 09:08 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: iss meteorit canon powershot

Sajnos a hétvégén nem volt sok időm sem észlelni, sem a bloggal foglalkozni. Feleségem nagymamája rosszul lett, mentő vitte a zalaegerszegi kórházba. Elutaztunk meglátogatni, majd Keszthelyen voltunk a sógoroméknál. Hála Istennek a mama már otthon van, bár kicsit fokozottabban kell majd rá figyelni, mert nehezebben kommunikál és mozog.

Idén megint megszervezek egy járdacsillagászatot a kiliti érdeklődőknek. Az időpontnak 2011. május 7-ét (szombatot) néztem ki. Nagyjából az első negyed környékén lesz a Hold, így biztosan nagyon szép látványt fog nyújtani a távcsőben. A Szaturnusz is észlelésre alkalmas pozícióban lesz, de a pontos programot még ki kell találnom. A saját távcsöveimen kívül befogok még egy 130/650-es Newtont és egy ismerősöm 90/1250-es MC teleszkópját. Majd készítek szórólapokat, remélem sok ember el fog jönni.

Nem tudom mennyire emlékeztek rá, de tervben volt egy néhány éve lezuhant és azóta nem háborgatott meteorit felkeresése fémkeresővel. Nos a projekt még mindig függőben van, a fémkeresős ismerősöm szabadideje és a saját időbeosztásom nagyon nehezen egyeztethető össze. Úgy tűnik, hogy mégis pont kerül a történet végére, mert kölcsön kapom tőle a keresőt, így magam is meg tudom oldani a kutatást. Az időjósok szerint ezen a hétvégén elég felhős és esős lesz az idő, de a jövő vasárnap - május 1-én - megpróbálom végre felkutatni az égi követ.

Tegnap este 21:12-kor -3,5m fényesen a déli égbolton áthúzott felettünk az ISS. A Samsung Galaxy3-am Heavens Above kliense szépen, pontosan megmutatta az esemény helyét. Igyekeztem lefényképezni az átvonulást, de nem nagyon jól sikerültek a fotók. Az is igaz, hogy csak 15mp-es expozíciókat lőttem a kis Canon Powershot a530-al. A Heavens Above szerint ma, 21:37-től újabb fényes átvonulás várható, ha jó idő lesz ma már a CHDK által megengedett leghosszabb, 65mp-es expozícióval próbálkozom! Az ISS előtt 10 perccel észak felé 12° magasan -6m fényes Iridium felvillanás lesz. Azt is megpróbálom lekapni. Remélem estére kitisztul az ég, mert most ha kinézek csak felhők, felhők és keletre még némi felhő.

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr422838903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása