Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Még élek ám

2010.03.11. 09:50 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: szopás honlap

Ez ám a jól pörgő blog nemde...? Nem győzök mindenkitől elnézést kérni, aki esetleg volt olyan kedves és olvasta a bejegyzéseimet. Rengeteg kifogásom van, amit most felsorolhatnék, hogy miért nem írtam ide lassan fél éve, de mindenkit megkímélek a részletektől. (Tőszavakban: munka, SAP-HR bevezetés, munka, időhiány, munka, munka, stb.)

A múlt év második fele igen gyorsan elszaladt, sajnos semmit nem észleltem, a cuccaim csendesen porosodtak - persze szigorúan idézőjelben - a szoba sarkában. Az ünnepek viszonylag eseménytelenül teltek, ismét öregedtem egy évet - karácsonykor születtem 38 esztendeje. Az új év sem hozott túl nagy változást az életemben. A párommal  és a kislányunkkal szent esküvést tettünk, hogy jóval többet fogunk mozogni és a hétfői néptánc próbák mellé elkezdünk rendszeresen túrázni, geocashingelni. GPS-ünk az még nincs, de több nagyon kedves barátom is felajánlotta, hogy kölcsön adja a sajátját egy-egy alkalomra. Vásároltunk túrabakancsot,lélekben felkészülünk, már csak a jó időnek kell megérkeznie.

Elküldtem Szarka Leventének (makszutov.hu) a Scopium CCD-met, mivel a számítógépre küldött képen apró foltocskák voltak láthatók. Levente azt mondta, hogy poros az érzékelő és vállalta, hogy portalanítja nekem. (Kétbalkezességem legendás...) A kamera meg is érkezett, jelenleg kipróbálásra vár. Szert tettem egy 8*21-es Luger binokulárra. Csillagászati használhatósága nyilván erősen korlátozott, de mint optikai eszközt megemlítem. Tervben van néhány - értsd 1-2 - Planetary, vagy Swan okulár beszerzése, amelyekkel ki tudom egészíteni a Plössl készletemet. A nagy nagyításokat adó Plössl szemlencséimet nem nagyon szeretem, mert erős csőlátás érzésem van velük. Szeretnék majd vásárolni egy 3x-os, vagy 5x-ös barlow-t is a CCD kedvéért, de jó volna egy Orion Shorty Plus is a vizuális élmény miatt. Majd kiderül anyagilag mennyire leszek erős ezekhez a tételekhez, mert a fő prioritás jelenleg a teraszunk felújítása lesz.

Körül kell néznem a környéken megfelelő észlelőhely után, mivel az udvarunk egyre szűkösebb lesz a csillagászat számára. A kilátás csak a déli ég egy szeletére zavartalan., az sem a horizonttól Szóba jöhet a közeli repülőtér egy nyugodtabb sarka, a szőlőhegy, vagy a tőlünk délre fekvő telkek egyike. A szabadba nem szívesen vinném ki az eszközeimet egyedül, nem gondolom, hogy teljesen biztonságos volna. Számba veszem az ismerősöket, akik hobbi telekkel rendelkeznek és befogadnának, valamint eltűrnék  a "szöszölésemet" olykor éjnek évadján.

Tervezem, hogy megismétlem az áprilisi járdacsillagászatot, kicsit talán nagyobb hírveréssel, bár tavaly is szép számmal jelentek meg érdeklődők. Meghívásom van két általános iskolába is távcsöves bemutatóra, plusz egy középiskolába a tavasz folyamán.

Nagyjából ez történt velem, ameddig tecchalott voltam.

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr721808919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása