Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Hogy volt - OZMA és Donald H. Menzel

2011.04.11. 14:47 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: link hogy volt szopás honlap

A hétvégén kitűnő idő volt az észleléshez! Persze nem észleltem, bár szombat délután a 10*50-es Bresseremmel kézből megcsodáltam a dagadó Holdat. Szombat éjjel a szomszéd tinédzser lányka szülinapi bulit tartott, ami hajnali fél ötig tartott. A feleségem ekkor már az idegösszeomlás határán volt az állandó tu-tuc-tól, meg a mizu-mizu-tól, így átmentem és megkértem a fiatalokat, hogy ha lehet, mostantól csendes-ülős parti legyen. Lejjebb vették a hangerőt, de reggel 6-tól folytatták, gondolom az már az after-party volt. Na mindegy, apukának majd mondani fogom, hogy ilyet azért legközelebb ne... Annyira azért nem voltam fáradt, hogy a hajnali eget  meg ne csodáljam a teraszon.

51 éve, pontosabban 1960. április 8-án kezdődtek meg az emberiség első próbálkozásai annak érdekében, hogy földön kívüli civilizációk rádió nyomait találjuk a világűrben. Az Óz világának hercegnője után OZMA projektnek keresztelt kezdeményezésben Frank Drake csillagász 4 hónapon keresztül kutatta - eredménytelenül - a legközelebbi csillagokról érkező jeleket. Elsőként a 11 fényévre található Tau Ceti, majd a 10 és fél fényévre levő Epsilon Eridani csillag irányába fordították a greein bank-i rádióobszervatórium 26 méter átmérőjű tányérantennáját. A témáról bővebben az origo [Tudomány] rovatában egy Almár Ivánnal készített tavalyi interjú kapcsán olvashattok. Az angolul tudóknak érdekes lehet még a témában Frank Drake visszaemlékezése az OZMA indulásának napjaira.

Áttételesen az idegen civilizációknál és az évfordulóknál maradva 1901. április 11-én született Donald H. Menzel amerikai csillagász és asztrofizikus. Eredetileg kémiát tanult a Colorado-i Egyetemen, de az 1918. június 8-i napfogyatkozás megfigyelésének élménye arra sarkalta, hogy szakot váltson, így átnyergelt a csillagászat területére. Egyike volt a világ első elméleti asztrofizikusainak. Többek között a Nap kutatásának szakértője, a Harvard obszervatórium igazgatója volt. Legendás harcot vívott az egyre terjedő UFO jelenséggel. Szkepticizmusa és logikus, érthető magyarázatai sok UFO észlelésről  és csalásról rántották le a leplet. 1980-ban Magyarországon is megjelent Csillagászat című könyve. Nekem is megvan, nagyon szép és kitűnő ismeretterjesztő mű.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr872817424

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Victor András | MIÉRT VÖRÖS A LENYUGVÓ NAP? 2011.04.20. 14:06:22

Elfeküdt már a nap túl a nádas réten,Nagy vörös palástját künn hagyá az égenArany János: Toldi (5. ének)Mindannyian tapasztaltuk már – még ha nem is tudjuk olyan szépen megfogalmazni, mint Arany János –, hogy a lemenő nap fénye nem a szokot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása