Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Rádiómeteorok észlelése II.

2008.03.08. 14:15 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: rádió gyík meteor

Az alább olvasható GYIK szorosan kapcsolódik az előző posthoz. A szöveg alapját képező angol nyelvű cikk elérhető a JAS honlapon, ami jordán amatőr rádiómeteor észlelők oldala.

Kérdés: Fontos, hogy az észleléseket digitális rádióval végezzem?
Válasz: Az észleléseknél ajánlott a digitális rádió használata. Ennek egyszerűen az az oka, hogy pontosan a távoli rádióadó hullámsávjára kell ráállnunk anélkül, hogy magát az adást hallanánk - hiszen az csak egy-egy meteor belépésekor fog hallatszódni néhány másodpercig. Egy analóg rádióval sokkal nehezebb pontosan megtalálni a kiválasztott hullámsávot, bár nem lehetetlen.

Kérdés: Milyen hullámsávot válasszak?
Válasz: A legjobban akkor jársz el, ha az alacsony FM frekvenciák közül választasz egy adót, mivel jóval több meteort lehet észlelni az alacsony frekvenciákon. Ráadásul ugyanarról a meteorról hosszabb ideig és erősebben verődnek vissza az alacsony hullámhosszú rádiójelek, mint a magasabb frekvenciájúak. Amennyiben több olyan alacsony hullámsávú adó van, amelyek megfelelő távolságból sugároz, akkor válasszuk az erősebb rádióadót.

Kérdés: Honnan tudjam, hogy melyik hullámsávon találok megfelelő adókat?
Válasz: A legegyszerűbb módszer, ha magunk elé veszünk egy térképet és húzunk egy képzeletbeli 300-2000 km átmérőjű kört (a legjobb az 500-800 km-es távolság) az észlelőhelyünk köré. A nagyobb városoknál biztosan van kereskedelmi rádióadó, aminek az adatait alérhetjük az interneten, pl. innen: Radiostation World. Ha nem található információ  a kiválasztott adó erősségéről, akkor a legjobb, ha írunk az adónak egy mailt, amiben megkérhetjük a szükséges adatokat.

Kérdés: Egy teljesen átlagos rádióantenna is megfelel az észleléshez?
Válasz: Igen, egy beltéri antenna is felhasználható az észlelésekhez, vagy akár egy autórádió és az antennája. Azonban a legbiztosabb és a legjobb eredményeket az un. Yagi-antennával érhetjük el (részletesebben később).

Kérdés: Merre irányítsam az antennát?
Válasz: Az általános gyakorlat szerint az antennát a távoli adó irányába célszerű fordítani. Olykor a helyi adók beszűrődésének megelőzésére a megfelelő függőleges szöget is meg kell találni. Ha sporadikus meteorokat kívánunk észlelni - amelyek véletlenszerűen, a meteorrajoktól függetlenül lépnek a Föld légkörébe - akkor az a legjobb, ha kora hajnalban déli irányba fordítjuk az antennát és hallgatjuk, ahogy a bolygó atmoszférája "besöpri" a meteorokat. Ha meteorrajokat észlelünk, akkor jobb eredményt érünk el, ha a meteorraj radiánspontjára merőlegesen állunk be az antennát. Mind a két esetben figyelembe kell vennünk azonban a távoli adó irányát is.

Kérdés: Hogyan változik a megfigyelhető meteorok száma a nap folyamán?
Válasz: A sporadikus meteorokról beszélve kijelenthető, hogy helyi idő szerint reggel 6 óra körül a legmagasabb az óránként megfigyelhető meteorok száma, míg a legkevesebb meteor este 6 körül hallható. A két időpont között kb. 4:1 az óránkénti meteorok aránya. A meteorrajok megfigyelésének tekintetében a legoptimálisabb, ha a raj radiánspontja 30-60 fokkal a horizont felett található. A megfigyelés szempontjából a 45 fok horizont feletti magasság az ideális.

Kérdés: Ha két megfigyelő egy időben észlel, akkor ugyanannyi meteort fognak "hallani"?
Válasz: A megfigyelt, "hallható" meteorok száma nagy mértékben függ a felszerelés minőségétől, ha megfigyeléshez használt frekvenciától, az észlelés helyétől és idejétől és a légköri viszonyoktól. Így aztán két egyidőben, de más-más helyen, vagy hullámsávon észlelő megfigyelő teljesen más számot kaphat az észlelt meteorok számára vonatkozóan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr34371190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása