Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Járdacsillagászat 2011. május 7.

2011.05.09. 11:48 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: járdacsillagászat

No, ez is megvolt. Imáim meghallgattattak, szombaton este kissé szeles, de szép tiszta idő volt. Ebéd után összekészítettem a távcsöveket az esti bemutatóra. Az Uránia newton kollimálni kellett, mert nagyon könnyen elállítódik a főtükör benne. Délután 3 körül átmentünk a barátainkhoz szülinapot köszönteni, de 6 órakor már az utánfutóra pakoltam fel az állványokat. Elővettem az összecsukható észlelőasztalomat is. A távcsöveket kipárnázva az autó hátsó ülésére tettem. A már említett urániás newtont a kezemben vittem ki. Este hétkor megérkeztek a szakköröseim és a segítségükkel kipakoltunk a kb. 200 m-re levő játszótérre. Éppen fociztak a helyi srácok, így diplomáciai tárgyalásokat kellett folytatni velük annak érdekében, hogy legyen helyünk nyugodtan felszerelni. Nem voltak túlságosan megértőek, bár a távcsövek látványa azért kíváncsivá tette őket. 20:00 órára mindennel elkészültünk.

A posta előző nap nagy meglepetésemre az MCSE-től hozott 68 db szórólapot. Ezúton is nagyon köszönöm! A kislányom nagy büszkén osztogatta is a szóróanyagot a gyülekezőknek. Kezdetben mindegyik teleszkóppal a Holdat céloztuk meg, mert elég világos volt még. Később a terveknek megfelelően a Szaturnusz, az M44, valamint az Algieba volt a látómezőben. Az emberek folyamatosan jöttek, körülbelül 70-80 látogató lehetett az utólagos számítások szerint, persze a gyerekek miatt lehet, hogy több. Igyekeztem mindenkinek a kérdésére válaszolni, a távcsöveknél segíteni, valamint némi hasznos információt szolgáltatni a teleszkópban látottakról, illetve a tavaszi égboltról. Kicsit beárnyékolta az eseményt, hogy egy-egy gyerkőc néha a távcsövek között cikázott. Én nem tudtam velük foglalkozni a folyamatos távcsöveknél való segédkezés, a kérdések és az előadás miatt. A feleségem az infarktus határáig jutott, mivel tudja, hogy mennyire vigyázok az eszközeimre - néha még velük is pörölök miattuk, ha meglökik őket véletlenül -, most meg "szabadon", védtelenül voltak. Vitatkoztunk is egy sort emiatt később. Nyilván egy ilyen rendezvény alkalmával elkerülhetetlen, hogy "idegenek" is hozzáérjenek a távcsövekhez. nem tudtam mindig ott lenni mindenhol. Bemutató okulárokat használtam, nem a nagy becsben tartott szériámat. Végül is semmiben nem keletkezett kár. Csak az egyik okulárt kellett kicsit megpucolnom, mert valaki túlságosan belenyomta a szemét a lencsébe. Alapjában véve elégedett vagyok a szombati közös észleléssel, az embereknek tetszett, talán sikerült új információkat is megtudniuk és ez a legfontosabb. A legkitartóbbak még megcsodálták velem a 22:50-kor felvillanó Iridium műholdat, aztán édesapámmal elkezdtünk összepakolni. Újra meg kell állapítanom, hogy a csillagászat amellett, hogy érdekes és csodálatos, igazi közösségi élmény tud lenni.

Képek a Picasa albumomban.

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr502889509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása