Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Vénusz 2012.08.25. reggel

2012.08.25. 13:48 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: vénusz megfigyelés scopium kamera 127/1500MC

20120825_0352_venus_1345895172.jpg_800x600

Tudom, hogy kicsit besült, de majd még próbálkozom vele. A nyugodtság is csapnivaló volt... Holnap reggel újra megpróbáljuk.

Holdogyatkozás kissé megkésve

2011.06.24. 14:35 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: video youtube megfigyelés hold fogyatkozás

Június 15-én én is nagyon készültem a holdfogyatkozás észlelésére. Eredeti terveim szerint kitelepültem volna valami olyan helyre, ahol szép és tiszta rálátásom lett volna a keleti horizontra. Ez sajnos meghiúsult, így az udvarunk hátsó részében a vízgyűjtő hordók mellé fészkeltem be magam. Ez ugyanis a legalkalmasabb pont, ahonnét kelet felé nézelődni lehet. Kipakoltam az észlelőasztalomat, a 102/1000-es Celestron refraktoromat, valamint a 130/650-es Newton távcsövet. A refraktor kihuzatába egy 25mm-es Plössl okulárt helyeztem, majd egy DIY adapter segítségével mögé erősítettem a kis Canon pocket gépemet. A fényképezőt az EasyCap digitalizáló eszköz segítségével összekötöttem a laptopommal, így a képernyő segítségével tudtam fókuszálni. A holdkeltét sajnos nem láttam a szomszéd házak és a fasor miatt. Amikor már észlelhető magasságba jutott a Hold, már  bőven elkezdődött a totalitás.

Nagyon sötét fogyatkozás volt, a Danjon-skálán egyértelműen L=0, értéket adnék neki. Miután megpillantottam a Holdat, igyekeztem azonos időközönként fotókat készíteni róla. Ez természetesen nem sikerült maradéktalanul. Egyrészt iszonyatosan sok szúnyog támadott, ami rendkívül zavart . Másrészt nagyon szűk helyem volt, egyszer majdnem felborítottam az egész refraktort, állványostul, mindenestül, mert a tükrös távcsőben történt szemlélődést követően egy szerencsétlen fordulás közben az övem beleakadt az ellensúly rúdjába. Az agyvérzés kerülgetett elhihetitek! Azért csak összehoztam a fotókból egy kis animációt. Tekintetbe véve az eszközeimet és a lehetőségeimet meg vagyok elégedve az eredménnyel:

Gassendi rajz

2011.06.21. 16:00 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: megfigyelés hold kráter gassendi

Nagyon régen nem rajzoltam már semmit, bár annak idején rajz szakkollégistaként végeztem a tanítóképző főiskolán, igaz nem voltam a legjobbak között. Csillagászati témák rajzolását valamikor a 90-es évek közepén abbahagytam. Azóta - leszámítva a kötelező "Pont-pont, vesszőcske" műveimet a kislányomnak-  nem fogtam ceruzát a kezemben. Dr. Hannák JuditBognár Tamás és Cseh Viktor művein felbuzdulva elhatároztam, hogy újra megpróbálok távcső mellett rajzolni.

Június 12-én éjjel viszonylag tiszta ég fogadott, így kipakoltam a kölcsönben nálam állomásozó Skywatcher 127/1500-as MC tubust. Fejemen egy vörös fényű fejlámpával nekiláttam felskiccelni a Gassendi krátert. Ahogy nézegettem és váltogattam az okulárokat egyre több részlet jött elő. Zavarba ejtően sok mindent le kellett volna rajzolnom, hogy élethűen visszaadjam a fantasztikus látványt. Emlékszem, régebben is mindig olyan érzésem volt rajzolás közben és után, hogy nem megfelelően sikerült megfognom a látottakat. Másnap és később visszanézve a rajzaimat ez a benyomás mindig tompult, de ott a távcső mellett olyan "félkész" érzésem volt. Ez most elmaradt hála istennek. Szépen lassan kialakítottam a kráter fő vonalait, behúztam a legsötétebb területek árnyékait, majd a szokásos 1-10-es skála segítségével megjelöltem az árnyalatokat. Mindezt egy HB-s ceruzával egy vázlatfüzetben. A Hold már lenyugvóban volt, így a légkör meglehetősen hullámzott, megnehezítve a részletek megfigyelését. Kb. 1/2 2-kor fejeztem be az észlelést.

Másnap kidolgoztam a vázlatot. A rajz véglegesítése során elkövettem azt a hibát, hogy közvetlenül a vázlatra vittem fel az árnyalatokat. Ezt legközelebb nem így fogom csinálni. A vázlat alapján egy új lapon fogom elkészíteni a kész rajzot. A végeredményt ide kattintva, vagy a képen klikkelve nézhetitek meg.

Vissza a jövőbe

2011.06.08. 11:15 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: szopás távcső

Majd egy hónapja nem írtam semmit a blogra. Egy kollégám elmegy az osztályról ahol dolgozom, és a munkáját megkaptuk hárman, akik maradtunk. Neki kellett állnom a SAP PM modulját megismerni. Mindezt úgy hogy közben a saját modulomban is megsűrűsödtek a tennivalók, hiszen nyakunkon volt az adó végelszámolás, az oktatások leszervezése stb... Semmi időm nincs a csillagászattal foglalkozni, este 6-kor érek haza, kicsit fáradt is vagyok.

Történtek azért dolgok, elküldtem az MCSE-nek egy kis beszámolót a járdacsillagászatról és visszaírtak, hogy lehetséges, hogy bekerül a Meteorba. Nagyon örültem neki, igazán megtisztelőnek tartom. A helyi (Balatonkiliti) internetes lapban is meg fog jelenni egy cikk, ami az alsós gyerkőcöket összefogó iskolai csillagász szakkör tevékenységéről szól majd. Ráadásul felhívtak a Helikon Rádióból (Keszthely), ahol egy gyerekek által vezetett műsör keretében válaszoltam néhány csillagászati témájú kérdésre. Nagyon aranyosak voltak, különösen a "van-e olyan távcső, amivel a felhőkön keresztül is lehetséges látni a csillagokat" kérdés tetszett!

Belamináltam a Cambridge kiadó Herschell objektumokat tartalmazó térképeit, nagyon jól sikerültek, így az Égabrosz mellett van még egy olyan térképem, amit ki tudok vinni az ég alá. Szert tettem egy Celestron Firstscope mini dobsonra. Igazán pofás kis műszer, persze nem egy Hubble űrteleszkóp. Részletesen be fogom mutatni itt a blogon.

Körülbelül ennyi történt a múlt hónapban... Várom a nyarat.

 

Járdacsillagászat 2011. május 7.

2011.05.09. 11:48 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: járdacsillagászat

No, ez is megvolt. Imáim meghallgattattak, szombaton este kissé szeles, de szép tiszta idő volt. Ebéd után összekészítettem a távcsöveket az esti bemutatóra. Az Uránia newton kollimálni kellett, mert nagyon könnyen elállítódik a főtükör benne. Délután 3 körül átmentünk a barátainkhoz szülinapot köszönteni, de 6 órakor már az utánfutóra pakoltam fel az állványokat. Elővettem az összecsukható észlelőasztalomat is. A távcsöveket kipárnázva az autó hátsó ülésére tettem. A már említett urániás newtont a kezemben vittem ki. Este hétkor megérkeztek a szakköröseim és a segítségükkel kipakoltunk a kb. 200 m-re levő játszótérre. Éppen fociztak a helyi srácok, így diplomáciai tárgyalásokat kellett folytatni velük annak érdekében, hogy legyen helyünk nyugodtan felszerelni. Nem voltak túlságosan megértőek, bár a távcsövek látványa azért kíváncsivá tette őket. 20:00 órára mindennel elkészültünk.

A posta előző nap nagy meglepetésemre az MCSE-től hozott 68 db szórólapot. Ezúton is nagyon köszönöm! A kislányom nagy büszkén osztogatta is a szóróanyagot a gyülekezőknek. Kezdetben mindegyik teleszkóppal a Holdat céloztuk meg, mert elég világos volt még. Később a terveknek megfelelően a Szaturnusz, az M44, valamint az Algieba volt a látómezőben. Az emberek folyamatosan jöttek, körülbelül 70-80 látogató lehetett az utólagos számítások szerint, persze a gyerekek miatt lehet, hogy több. Igyekeztem mindenkinek a kérdésére válaszolni, a távcsöveknél segíteni, valamint némi hasznos információt szolgáltatni a teleszkópban látottakról, illetve a tavaszi égboltról. Kicsit beárnyékolta az eseményt, hogy egy-egy gyerkőc néha a távcsövek között cikázott. Én nem tudtam velük foglalkozni a folyamatos távcsöveknél való segédkezés, a kérdések és az előadás miatt. A feleségem az infarktus határáig jutott, mivel tudja, hogy mennyire vigyázok az eszközeimre - néha még velük is pörölök miattuk, ha meglökik őket véletlenül -, most meg "szabadon", védtelenül voltak. Vitatkoztunk is egy sort emiatt később. Nyilván egy ilyen rendezvény alkalmával elkerülhetetlen, hogy "idegenek" is hozzáérjenek a távcsövekhez. nem tudtam mindig ott lenni mindenhol. Bemutató okulárokat használtam, nem a nagy becsben tartott szériámat. Végül is semmiben nem keletkezett kár. Csak az egyik okulárt kellett kicsit megpucolnom, mert valaki túlságosan belenyomta a szemét a lencsébe. Alapjában véve elégedett vagyok a szombati közös észleléssel, az embereknek tetszett, talán sikerült új információkat is megtudniuk és ez a legfontosabb. A legkitartóbbak még megcsodálták velem a 22:50-kor felvillanó Iridium műholdat, aztán édesapámmal elkezdtünk összepakolni. Újra meg kell állapítanom, hogy a csillagászat amellett, hogy érdekes és csodálatos, igazi közösségi élmény tud lenni.

Képek a Picasa albumomban.

süti beállítások módosítása