Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Holdogyatkozás kissé megkésve

2011.06.24. 14:35 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: video youtube megfigyelés hold fogyatkozás

Június 15-én én is nagyon készültem a holdfogyatkozás észlelésére. Eredeti terveim szerint kitelepültem volna valami olyan helyre, ahol szép és tiszta rálátásom lett volna a keleti horizontra. Ez sajnos meghiúsult, így az udvarunk hátsó részében a vízgyűjtő hordók mellé fészkeltem be magam. Ez ugyanis a legalkalmasabb pont, ahonnét kelet felé nézelődni lehet. Kipakoltam az észlelőasztalomat, a 102/1000-es Celestron refraktoromat, valamint a 130/650-es Newton távcsövet. A refraktor kihuzatába egy 25mm-es Plössl okulárt helyeztem, majd egy DIY adapter segítségével mögé erősítettem a kis Canon pocket gépemet. A fényképezőt az EasyCap digitalizáló eszköz segítségével összekötöttem a laptopommal, így a képernyő segítségével tudtam fókuszálni. A holdkeltét sajnos nem láttam a szomszéd házak és a fasor miatt. Amikor már észlelhető magasságba jutott a Hold, már  bőven elkezdődött a totalitás.

Nagyon sötét fogyatkozás volt, a Danjon-skálán egyértelműen L=0, értéket adnék neki. Miután megpillantottam a Holdat, igyekeztem azonos időközönként fotókat készíteni róla. Ez természetesen nem sikerült maradéktalanul. Egyrészt iszonyatosan sok szúnyog támadott, ami rendkívül zavart . Másrészt nagyon szűk helyem volt, egyszer majdnem felborítottam az egész refraktort, állványostul, mindenestül, mert a tükrös távcsőben történt szemlélődést követően egy szerencsétlen fordulás közben az övem beleakadt az ellensúly rúdjába. Az agyvérzés kerülgetett elhihetitek! Azért csak összehoztam a fotókból egy kis animációt. Tekintetbe véve az eszközeimet és a lehetőségeimet meg vagyok elégedve az eredménnyel:

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr453011486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.