Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Tálájmenti fágy

2011.05.03. 10:59 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: link honlap járdacsillagászat

Ahogy nézem az időjárás előrejelzést, talán van némi esélye, hogy szombaton a flasztercsillagászat alatt elfogadható idő lesz. Ha csak annyian jönnek el, mint tavalyelőtt, akkor már elégedett leszek. Sajnos 2010-ben két alkalommal is el kellett halasztani az eseményt az eső és a felhők miatt. Ha minden jól megy, akkor négy „nagyobb” távcsövet és egy binokulárt állítok csatasorba. A 102 mm-es refraktorom és a 95 mm-es newtonom mellett még egy 130 mm-es newton és egy 95 mm-es makszutov-newton lesz a bemutató eszközpark. Minden távcső mellett állni fog egy olyan személy, aki segít a mechanikák kezelésében és megmutatja, hogyan kell fókuszálni. Az egyik teleszkópon a Holdat, egy másikon a Szaturnuszt lehet, majd megtekinteni. Be szeretném állítani az M44-et is valamelyik látómezőbe, a negyedik távcső célpontja pedig egy kettős lesz… talán a gamma Leonis, majd még meglátom. Aznap este lesz egy -6 magnitudós Iridium felvillanás is, tapasztalataim szerint azt nagyon szeretik az emberek. Közben persze elmutogatom a tavaszi csillagképeket és a történetüket is elmesélem.

Kicsit irigykedve csodálom a Tapsi krónikák blog írójának, Hannák Juditnak a rajzait, így elhatároztam, hogy a régi tanítóképzős, rajz-szakkollégiumos tudásomat leporolva megpróbálok egy-két „rajzot” készíteni először fényképekről, aztán a látómezőben látottakról. Kell vennem egy-két ceruzát, meg eszközt, mert szinte semmim nincs meg a főiskolás időkből.

Más. Az internetet böngészve találtam két olyan képet, amelyeket kitűnően fel lehet használni szemléltetésre egy-egy előadásban. Az egyik a csillagok és bolygók méreteit bemutató 3D-s grafika, a másik egy animált GIF, ami nagyon hatásosan jeleníti meg a Hold librációját.

Csillagok, bolygók mérete

Hold librációja

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr312874030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.