Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Mi lenne ha... és Hogy volt - Rittenhouse

2011.04.08. 14:43 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: link hogy volt honlap bolygók csillagászattörténet

Péntekre egy könnyed, de látványos kis videót szántam a nagyérdeműnek. A csillagász szakkörök alkalmával a srácok már többször kérdezték, hogy az éjszakai égen milyen látványt nyújtana, ha a Hold helyett egy másik égitest, mondjuk a Mars, vagy a Jupiter keringene tőlünk 380.000 km távolságra. Nos bradblogspeed.com oldalon találtam egy olyan animációt, ami választ ad erre az igen kínzó kérdésre. Szigorúan csak a látványról van szó, tekintsünk el a gravitációs és egyéb anomáliáktól... HD-ben teljes képernyőn ajánlott!

Hogyan nézne ki a Neptunusz, ha a Föld körül keringene?

1732. április 8-án született David Rittenhouse amerikai csillagász, matematikus, órakészítő, feltaláló és geodéta. Tagja volt az Amerikai Filozófiai Társaságnak és ő volt az első igazgatója az Egyesült Államok Pénzverdéjének (United States Mint). 1769. június 3-án saját készítésű távcsövével - amely állítólag az első amerikai teleszkópok egyike -  figyelte meg a Vénusz napkorong előtti átvonulását. Már hetekkel az esemény előtt megfeszített munkával dolgozott azon, hogy a ritka jelenséget minden probléma nélkül, gyakorlottan észlelhesse.

Sajnálatos módon éppen az átvonulást megelőző napokban lett beteg. Ennek ellenére megfigyelte az okkultációt, bár állítólag a kimerültségtől - vagy az izgatottságtól - percekre elájult. Az átvonulás észlelése közben fedezte fel a tényt, hogy a Vénusz vastag légkörrel rendelkezik. Érdekes részlet, hogy az orosz Lomonosov 1761-ben Szentpéterváron ugyancsak egy Vénusz-tranzit észlelése alkalmával már eljutott erre a következtetésre. Bár mindegyikük megfigyelte és dokumentálta a vénuszi légkör létét, jó egy évszázaddal később láttak csak napvilágot ezek a felfedezések.

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr552809720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.