Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Március 21. - Halton C. Arp és némi ISS

2009.03.21. 16:57 | Dharma | 2 komment

ISSMár sikerült is elmaradnom a beígért mindennapi bejegyzéssel, de sebaj, lényeg a jószándék és az akarat. Pénteken el kellett vinnem négy ifjú focistát Dunakilitibe egy teremkupára és csak este 1/2 9-re értem haza. A srácok 3. helyezést értek el, ügyesen játszottak, bár az én ízlésemnek egy kicsit sokat reklamáltak. 18-án véletlenül, szemétkihordás közben, 19-én már tudatosan binokulárral felszerelve vártam a Nemzetközi Űrállomás és a Discovery kettősének átvonulását. Az időpontok és a koordináták pontosításában a Heavens-above honlap volt a segítségemre, ha valaki neadjisten még nem ismerné, mindenképpen látogassa meg! Pontosan a honlapon jelzett időpontban és helyen tűnt fel a fényes csillagszerű ojjektum. Binokulárban én nem láttam a kiterjedését, Kirami a Makszutov.hu fórumán még alakot is felfedezni vélt. Nagyon tetszett a megfigyelés, a jövőben több időt és figyelmet próbálok szentelni a műholdátvonulásoknak.

H.C. ArpA mai napra rendelt cikkecske-írásocska egy általam még nem ismert csillagászról szól. 1927-ben, New-York-ban ezen a napon született Halton Christian_Arp amerikai csillagász. 1949-ben a Harvardon diplomázott. Arp korunk egyik legjelentősebb elméje a galaxiskeletkezés és fejlődés kutatásának területén. Az Ősrobbanás elméletének egyik kritikusaként vált ismertté. 1966-ban kiadták az általa összeállított Különleges_Galaxisok_Atlaszát (The Atlas of Peculiar Galaxies), amelyben 388 szokatlan csillagrendszer bemutatása mellett a galaxisok kialakulásának és fejlődésének addig kevéssé vizsgált területét tárgyalta. Arp feltételezése szerint a kvazárok egy-egy galaxis aktív magjából kilökött „helyi” objektumok, ellentétben a Maarten Schmidt állításával, miszerint a kvazárok nagyon távoli galaxisok, amelyek az Univerzum tágulása miatt extrém nagy vöröseltolódást mutatnak. Arp érvei között szerepel a csillagászati felvételeken többször előforduló jelenség, hogy a kvazár egy-egy olyan galaxis „előterében” van, amelynek a vöröseltolódása kisebb, mint magáé a kvazáré, tehát ha szigorúan csak a Hubble-féle törvényekre hagyatkoznánk, akkor azt kellene állítanunk, hogy a háttér galaxis közelebb van, mint az „előtte” elhelyezkedő kvazár. Az 1960-as évek óta sokat fejlődtek a megfigyelő csillagászat eszközei, a Hubble űrtávcső fellövése után a sorozatos mély-ég megfigyeléseknek köszönhetően általánosan elfogadottá vált az a nézet, hogy a kvazárok mégiscsak óriási vöröseltolódással rendelkező nagyon távoli galaxisok. Bár a megfigyelések nem támasztották alá Arp feltételezéseit, a csillagász továbbra is publikálja az Ősrobbanás elméletét bíráló és saját hipotézisét kifejtő írásait a tudományos fórumokon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr321016483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sq 2009.04.06. 07:17:21

Jó a cikk. Az Arpról szóló rész utolsó mondata kicsit mintha lenézné szegény Arp-ot. Pedig az az igazság, hogy a megfigyelések azt sem bizonyították be, hogy a QSO-k tényleg olyan nagyon messze lennének. Arp elmélete szerint a vöröseltolódásnak más oka is lehet (valamilyen extrém sugárzás), mint csak a Doppler-effektus. Igazából még senki nem tudta bizonyítani Arp elméletének ellenkezőjét sem, vagyis akár az is lehet igaz. Arp-ék annak idején mindenféle térképeket is rajzoltak és elemeztek a galaxisokról és a velük - szerinte - kölcsönható QSO-król. És valóban, statisztikailag sok nagy galaxis körül látszólag rendezett sorban találhatóak kölcsönhatónak látszó QSO-k. Arp ezzel együtt azt is vizsgálta - illetve valószínűsíti -, hogy az elliptikus GX-ek szülői mindig nagy spirálGX-ek, vagyis előbbiek az utóbbiakból lökődhettek ki. A QSO-k pedig további kilökődött GX-magok, melyek erős sugárzó jet-jei pont felénk mutatnak. (Arp ilyen jet-eket vizsgált sok galaxisnál, és mutatta be, hogy nagy spirálok jet-jei is sokszor mutatnak QSO-k vagy elliptikus GX-ek felé). Ráadásul egyes kvazárok olyan mennyiségű energiát sugároznának ha valóban olyan messze lennének, ami szinte elképzelhetetlen.

Két jó publikációt érdemes elolvasni, az egyik egy szimpózium összegyűjtött előadássorozata, High Energy Astrophysics címmel, ennek első fejezetét írta Arp, nagyon kellemes stílusban, de több más előadás is az ősrobbanás elméletét kritizálja - elég meggyőzően. Illetve az Arp által írt Seeing red című könyv, mely inkább a laikusoknak íródott.

Az ősrobbanás nagyon sikeres elméletnek mutatkozott, de akkoris csak elmélet, aminek sok kezdetben készpénznek vett pontját azóta már cáfolták - szingularitásból pl. nem születhetet, hiszen ahhoz a fénysebességnél nagyobb sebességgel (tachyon?) kellett volna a barionos részecskéknek elhagyni ezt a végtelen tömegű pontot, vagyis már ebben is változott az ősrobbanás-elmélet, és ma már inkább kezdik gondoloni, hogy a tér egy nagy szelete jött létre egyszerre (akkor viszont miért kellene, hogy táguljon?). Aztán ott a sötét anyag, aminek tömegével a kezdeti időkben egyáltalán nem kalkuláltak. És mi van, ha a vöröseltolódást például a sötét anyag által okozott gravitációs lencsehatás produkálja - a fény hosszabb utat tenne meg, mint amekkora a távolság valójában...

Szóval Arp elmélete - szerintem - pont hogy egyre aktuálisabb, és a kezdetben felhördüléssel fogadott téziseit egyre többen tekintik mégis egyfajta megoldásnak a big-bang kérdéses pontjaira.

Üdv, sq

Dharma 2009.04.08. 08:09:40

Szia sq,

Természetesen nem akartam "lesajnálni" Arp munkásságát, sajnos én nem ismertem őt, így a könyveimből kiszemezgetett, illetve az interneten talált információkra hagyatkoztam.

Köszönöm a kiegészítéseket!
süti beállítások módosítása