Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Mechanika upgrade (I.)

2009.02.02. 10:36 | Dharma | 2 komment

Címkék: mechanika eq3

Előre leszögezném, nem vagyok ezermester. Még százmester sem vagyok, igazából nem is ismerem a szerszámok rendes nevét, bár erre egyáltalán nem vagyok büszke. Zsigeri rettegés tölt el, ha szét kell szednem valamit, mindig attól félek, hogy eltöröm, elrontom (elveszítem). Ennyit a fóbiákról. A 102mm-es Celestron akromátom alatt egy EQ3 mechanika van. Használtan vettem, megkímélt állapotban, mégis produkálta az összes zavaró tünetet, ami ezt a típust jellemzi. Több fórumot is átolvasgattam és mindenhol megemlítik azokat a viszonylag egyszerű lépéseket, amelyekkel javulás érhető el a mechanika teljesítménye terén. Azt is olvastam, hogy egy 10 cm-es lencsés távcső már egy kicsit nehéz az állványnak, ám mivel drágább mechanikára nincs pénzem, kénytelen vagyok ebből kihozni a legtöbbet.

Nézzük melyek azok a zavaró tényezők, amelyekkel szembesültem az észlelések során:

  1. A DEC tengelynek túlságosan nagy a holtjátéka.
  2. A finommozgató karok kicsit rövidek.
  3. Finommozgatás közben az állvány beremeg, kell kb. 8-10 mp, hogy megnyugodjon.
  4. Az RA tengely finommozgatása nem egyenletes, néha szorul, néha nagyon könnyen megy.
  5. A tripod (háromláb) nagyon könnyű - ez lehetne éppen előny is, ha mondjuk a Somló hegy tetejére kellene felcipelnem - minden érintésre megremegteti a távcsövet.

 Az internetet böngészgetve majdnem mindegyik problémára találtam valamilyen megoldási javaslatot. Magát a mechanikát csak akkor lehet feljavítani, ha az emberfia szétszedi. (Puff neki!) Mivel magamtól nem nagyon akaródzott nekiállni, magam mellé vettem a Makszutov.hu fórumán is javasolt francia nyelvű cikket, ahol fényképekkel illusztrálva leírják a mechanika szétbontását. (Csináltam én is néhány felvételt, majd felteszem a Picasa albumomba őket.) Na szóval végül nem is volt olyan nagy dolog szétkapni és megtisztogatni az EQ3-at. Nem kellett hozzá más, csak egy imbuszkulcs (nem'tom hányas, nincs ráírva, addig próbálgattam édesapám szerszámai közül, ameddig ráakadtam a megfelelő méretűre), egy 17-es kulcs, papírtörlő, egy kisebb ecset, szintetikus higító (mindenhol alkoholt írnak a tisztításhoz, nekem nem volt itthon, így vigyáztam, nehogy a műanyag alkatrészekre folyjon a szer, nehogy feloldjon valamit). Miután a cikkben szereplő fényképeknek megfelelően szétszedtem az állványfejet, a higítóba mártott ecsettel óvatosan megtisztogattam az alkatrészeket a fekete ragacsos kenőanyagtól. Elég undorító egy anyaggal kenték be a csúszócsapágyakat a kínaiak, alig akart lejönni a kezemről. A tisztítás előtt a RA tengely finommozgatásáért felelős orsócsavart (?) vagy mit, elég egyenlőtlenül lehetett tekerni. A tisztítás után még mindig érezhető egy kis "morgás" a csavar forgásában, de a lítiumzsír remélhetőleg megoldja majd ezt a problémát. Jelenleg itt tartok. Az állványfel megtisztítva, szétszedve fekszik az íróasztalomon. A héten veszek egy tégely lítium bázisú kenőzsírt és újrazsírzom a megfelelő alkatrészeket. Folyt. köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr84917713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arpiszan 2009.02.05. 15:19:34

Félelmetesen néz ki az a szétszedett fej. Nekem is meg kellene csinálni ugyanezt, szétkapni még talán tudnám, de összerakni.....

Dharma 2009.03.02. 11:04:37

Szerintem bátran állj neki! Ha nekem sikerült, akkor neked egészen biztosan összejön... Kiindulva a saját képességeimből...
süti beállítások módosítása