Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Uránia Newton

2008.05.19. 12:05 | Dharma | Szólj hozzá!

Címkék: távcső newton

Na szóval megérkeztek a távcsőtükrök. Megkezdődhet a felújítási munka. Első lépésben összeraktam a távcsövet az eredeti fókuszírozóval. Szűrővel a Napnak fordítva élesre állítottam a képet - különösebb kollimáció nélkül -, majd lemértem az általam fontosnak tartott távolságokat.
A mérések szerint a főtükör átmérője 95 mm. A Nap képe a főtükörtől kb. 1030 mm-re volt éles, így a tükör fényereje f/10.8 (~f/11). A főtükör és a segédtükör távolsága kb. 900 mm. A segédtükör középpontja és a fókuszpont közötti távolság kb. 132 mm. A segédtükör középpontja és a tubus vége közötti távolság 70 mm. A segédtükör 25 mm * 35 mm-es. Az ilyenformán kiszerkesztett távcső valahogy így néz ki az ingyenesen letölthető Newton programban. Az általam megadott alapméretek alapján a program által kalkulált paraméterek itt-ott kicsit eltérnek a valóságtól, de nem jelentős mértékben.
Az új okulár kihuzat felszerelésével a program szerint kb. 85 mm-rel rövidebb lesz a tubus. Vignettáció és kóros fényveszteség nem fog fellépni. Az igazság az, hogy fogalmam sincs mennyire megbízható ez a program, valamint a méréseim pontossága is minden bizonnyal hagy némi kívánnivalót maga után, így felkészülve minden eshetőségre beszerzek némi szennyvízcsövet, ha a jelenlegi darabot elszúrnám.

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr74476606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.