Mi ez az egész?

Blog a távcsövem felújításáról, az amatőrcsillagász hobbim újrakezdéséről, meg mindenféléről ami még az eszembe jut.

Távcsöveim

  • Celestron Upclose 10x50w binokulár
  • Bresser 10x50 binokulár
  • Celestron 102/1000 Omni-XLT refraktor
  • Uránia 95/1000 Newton reflektor


Észlelőhelyem
N 46°52'47"
E 18°03'36"
Alt: 122m

Hányan olvasnak? page counter
Hányan olvastak
(2008.06.06. óta)


The next version of Ubuntu is coming soon

A Hold fázisa

A Nap (SOHO)

SOHO Nap kép

Végre csillagos ég!

2008.03.31. 09:58 | Dharma | 2 komment

Címkék: teszt észlelés mars szaturnusz állvány távcső m42

  Vasárnap végre valahára derült idő volt és ami a legfontosabb ez kitartott estig, így kivihettem a szabad ég alá a távcsövet. Még délután, egy kis kertészkedést követően készítettem egy napszűrőt a Leventétől kapott Baader fóliából, egy CD tartó hengerből, apám íjász lőtábla alapanyagából - valami polifoam-féle - és némi ragasztószalagból. Nem mondom, hogy szépségdíjas alkotás, de a célnak remélem megfelel, ugyanis nem tudtam kipróbálni, a Nap már lenyugvóban volt, a kislányomat pedig fürdetni kellett.
  Kb. 20:05-kor vittem ki a távcsövet az udvarra. Úgy terveztem, hogy elvégzek egy csillagtesztet a Polarison, aztán megnézem a Szaturnuszt, a Marsot és az Orion-ködöt. Mindezt csak a teleszkóp tesztelése végett, nem akartam feljegyzéseket, rajzokat készíteni. A levegő nem volt igazán nyugodt, a csillagok közepesen szcintilláltak, ráadásul az utca túloldalán lakó szomszéd valamiért égve hagyta a garázsbejárójukat megvilágító reflektort. Két okulárt vittem ki, a távcsőhöz kapott 25mm-es szemlencsét és egy, eredetileg 70 mm-es Skywatcher refraktor mellé adott 10mm-es Kellnert, valamint egy GSO 2x Barlow-t.
    Az első és legfontosabb tapasztalatom az volt, hogy beláttam: igaz a mondás, miszerint egy mechanikát NEM lehet túlméretezni a távcsőhöz. EQ3-at tettem a 102-es Celestron alá és bizony minden mozdulatnál beremegett a kép. Később átnézem az állványt, hátha lehet javítani a dolgon. A pólusra állítással voltak kisebb gondjaim, de azért összehoztam a dolgot.

 Csillagteszt: A Sarkcsillagot beállítottam a keresőtávcső szálkeresztjének közepébe, majd kíváncsian kukkantottam az okulárba. (Előtte kivettem a zenittükröt és közvetlenül a kihuzatba helyeztem a szemlencsét.) A Polaris szinte pontosan a látómező közepén volt. A 25mm-es oklival defókuszáltam a képet. meglehetősen hullámzó, de számomra tökéletesnek tűnő koncentrikus köröcskéket láttam. Sehol egy szabálytalan görbület. Ugyanezt láttam  a 10mm-es Kellner-rel is. Őszíntén szólva nem vagyok túl tapasztalt e téren, de én nem sok kivetni valót találtam az optikában. Kissé színez, de számomra még elviselhető mértékben.

  Szaturnusz: Könnyű megtalálni az Oroszlán csillagképben. Már 40x-es nagyítással is nagyon szép képet ad, a 10 mm-es okulárt használva pedig látszik a Cassini-rés, valamint a gyűrű látványos árnyéka a bolygón. (Az optika színezése határozottan látszott néha.) Felhősávokat csak nagyon bizonytalanul figyeltem meg. Itt csúcsosodott ki legjobban a mechanika alulméretezéséből adódó probléma. Csak nagyon nehezen tudtam fókuszálni, a kép állandóan remegett, így nehéz volt megtalálni az ideális állást. A Synta gyár valamilyen ragacsos kenőanyaggal kente be a kihuzatot, ennek köszönhetően ugyan simán csúszik a fogasléc, de határozottan kell fókuszálni, így óhatatlan az állvány kismértékű feszítése, meglökése.

  Mars: A Mars az eta Gemini mellett látható az este, nagyon szép párt alkotva a csillaggal. A bolygó teljes csalódás a távcsőben 40x-es és 100x-os nagyításokkal, de 2x Barlow-val, 10mm-es okulárt használva sem mutat részleteket. A fókuszálás itt is jelentős probléma.

  Orion-köd: Az Orion csillagkép a délnyugati égbolton már lenyugvóban volt. Nagyon könnyen megtalálható és látványos objektum az M42. A távcsőben szép képet mutat, bár sokkal jobb volna, ha sötétebb lenne az égi háttér. Kis nagyítással többet mutat.

Sikeresnek ítélem az első másfél órámat a távcső mellett, nem csalódtam a műszerben és szerintem jó társam lesz. Nagyon remélem, hogy az elkövetkezőkben több alkalmam lesz megfigyeléseket végezni és teljesen összebarátkozni a Celestron refraktorral.

A bejegyzés trackback címe:

https://arcadia.blog.hu/api/trackback/id/tr19404191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greywing 2008.04.10. 13:45:58

Néhány éve nagy élmény volt mikor az akkori kis refraktorommal észleltem a Merkur átvonulást. Nem éppen Nap megfigyeléshez készült így nekem kellett barkácsolnom egy felhelyezhető szűrőt. Aztán nagyon a házilag nem észlelehető egzotikus objektumok felé fordultam de mostanában kezdtem gondolkodni rajta, hogy beruházok egy új távcsőbe és újrakezdem az amatőrködést.

Dharma · http://arcadia.blog.hu 2008.04.10. 15:26:32

Szia! Én is pont ugyanilyen helyzetben voltam (vagyok)... A munka, egyetem, család mellett megpróbálok némi időt szakítani erre az elfoglaltságra is. örülök, hogy benéztél!
süti beállítások módosítása